Beginners Cursus Een Trip door de Kunstgeschiedenis

Plaats

Den Bosch
@Gedeputeerdenkamer
(Brasserie van Het Noordbrabants Museum)

Wanneer?

Donderdag 19:30-21:30
(15 min pauze)

Hoeveel

Keuze uit 4 modules,
of allemaal!

prijzen

Voor meer info klik hier

Agenda

Check beschikbaarheid

Leuk, zo’n selfie met de Nachtwacht

We kennen het werk allemaal: De Nachtwacht, geschilderd door de 17e -eeuwse kunstenaar Rembrandt van Rijn. Je hebt het misschien op tv gezien, in de krant, op internet. Misschien ben je het werk wel gaan ervaren in het Rijksmuseum, heb je netjes het bordje gelezen en een selfie gemaakt om de rest van de wereld te laten zien dat je cultureel verantwoord bezig bent. Maar misschien heb je je ook afgevraagd waarom dit nou als een ‘meesterwerk’ wordt beschouwd. Wat is zijn plaats in de (kunst)geschiedenis en hoe is dit werk tot stand gekomen? De bordjes waren nietszeggend. Waar moet ik naar kijken? Hoe pak ik zoiets aan?

In de beginnerscursus Een trip door kunstgeschiedenis ga je onder andere het antwoord vinden op die vragen. Tijdens de cursus gaan we de stijlen en hun ontwikkelingen onderzoeken maar je leert ook écht te kijken naar kunst en werken visueel te analyseren. Op een interactieve en laagdrempelige manier worden de belangrijkste kunststromingen besproken. Daarnaast is er ruimte voor discussie, vragen en een borrel.

Je kunt kiezen om de hele cursus te doen, of om maar een aantal modules te doen want tja, die moderne kunst, die vind je niet zo boeiend. Je kan mee op excursie maar het hoeft niet. En het mooie is: je betaald alleen voor de modules die je kiest. Een overzicht van de modules vind je hieronder. Zo stem je de cursus af op jouw interesses en jouw portemonnee. Dat is kunst ervaren voor iedereen.

Data

Helaas is deze cursus momenteel niet beschikbaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen. 

Prijzen modules
  • Klassieke oudheid & Middeleeuwen € 40
  • Renaissance & Barok € 55
  • Modernisme € 55
  • Postmodernisme & Hedendaagse kunst € 40
  • Alle modules € 190
  • Optioneel bij te boeken excursies: €15 (exclusief toegang museum)

Oke, maar waar gaan we het over hebben?

Nou, dat kan je dus helemaal zelf kiezen. De cursus bestaat uit verschillende modules. Alle modules samen geven natuurlijk het meest complete overzicht, maar kies je een losse module dan krijg je goed inzicht in het gekozen tijdsvak. Zo kies je niet alleen wat je écht interessant vind, maar ook wat bij jouw portomonnee en agenda past. 

1. Module Klassieke Oudheid & Middeleeuwen

Deze module bestaat uit 2 lessen waar we o.a. de klassieke architectuur, beeldhouwkunst en mozaïek nader zullen bekijken. Vervolgens duiken we de Middeleeuwen in, van vroegchristelijk kunst naar hoog-gotiek.

Casus voor discussie: Wat is kunst?

 

2. De Renaissance en de Barok

Deze module bestaat uit 3 lessen. We gaan bekijken hoe de Renaissance en vervolgende de Barok zich in het Zuiden van Europa ontwikkelde, en hoe dat verschilt van de ontwikkeling hier in het Noorden. Binnen welke context vond deze ontwikkeling plaats? De nadruk zal op de schilderkunst liggen, maar ook beeldhouwkunst en architectuur zullen aan bod komen.

Casus: Hoe kijk ik naar kunst? We gaan een kunstwerk ontleden. Ook bekijken we hoeveel kennis je eigenlijk zelf al hebt over een werk!

 

3. Module Modernisme

We gaan eerst kijken naar de historische gebeurtenissen die de basis voor het modernisme vormen: de Verlichting, Franse Revolutie. We gaan van Rococo naar Neo Classicisme en de Romantiek. We gaan van het realisme door naar het postmodernisme, expressionisme, symbolisme. We gaan ook naar Rusland: wat betekende Kandinsky, Tatlin en Malevich voor de ontwikkeling van kunst? En binnen welke context vormde hun werken zich? De stromingen in context en waarom abstracte kunst ook kunst is. 

4. Module Postmodernisme en Hedendaagse kunst

Deze module bestaat uit 2 lessen. Wat wordt er nou bedoeld met ‘postmodernisme’? En hedendaagse kunst, is dat niet gewoon onbegrijpelijke elitaire onzin? Kunnen we dat nog wel kunst noemen? We gaan onder andere naar Las Vegas, bestuderen Damien Hirst, kijken naar de opkomst van het Feminisme, Performance art en fotografie, naar het werk van Jeff Koons, John Currin, Anish Kapoor, Kehinde Wiley, The Carters, George Condo en Street Artist Banksy. Kortom, hier wil je bij zijn. Uiteraard zal er weer een casus voorbij komen waarbij je aan het denken wordt gezet!

Excursie (optioneel)

Vind je het leuk om de cursus compleet te maken met een museumbezoek, dan kan je je ook inschrijven voor excursies. Voorbeelden zijn het bezoeken van het Rijksmuseum, Stedelijk Museum of het van Gogh Museum. Meer informatie hierover krijgt u tijdens de cursus. 

Schrijf je in via onderstaand formulier

Modules waarvoor ik mij wil inschrijven:

10 + 7 =

Heb je nog vragen? Mail mij gerust.

11 + 7 =

Contact

Mail: mail@art-trip.nl
Mobiel: 06 10 13 89 67

Social Media

Volg mij ook op Social media!

Pin It on Pinterest

Share This